Rozgrywki turniejowe

feedback od uczestników

Rozgrywki turniejowe

Postprzez Gąseczka » 15 maja 2010, 17:02

feedback odnośnie wybranych gier, przebiegu turniejów itp.
Gąseczka

Re: Rozgrywki turniejowe

Postprzez Farnes » 16 maja 2010, 11:46

Odnośnie konkursu DOTY:
2 godzinne spóźnienie, przez techniczne problemy trochę denerwuje, ale w tak dużej skali konkursu to się zdarza.
Jednak główny sędzia i osoba odpowiedzialna za rozgrywki DOTY... sama uczestnicząca w rozgrywce to fatalny pomysł.
Po pierwsze jest to niezgodne z regulaminem.
Po drugie zamiast zając się występującymi problemami, gra w której uczestniczył była zatrzymywana, bo przecież problem musiał zostać rozwiązany, albo ... był ignorowany.
40 minutowe przestoje.... bo w grupie A ktoś jeszcze nie skończył rozgrywki. W następnej turze znowu 40 minut czekania, bo tym razem w grupie B ktoś nie skończył na czas. (jakby uruchomić je jednocześnie to te różnice wyrównały by się). Przyczyna? : Sędzia właśnie gra i nie ma czasu się tym zająć, więc czekamy. Lub, tu niedokładny cytat:
"Czekamy, bo wszyscy muszą zaczynać równo, bo potem jak są problemy to muszę przerywać grę i iść rozwiązywać".
W końcu wszyscy skończyli, co wtedy? 20 minut czekania, bo główny sędzia ledwo skończył grę i musi się zastanowić kto teraz z kim powinien grać i jak.

Brak szczegółów odnośnie zasad, znany był tylko mode. (a jest o czym pisać: Czy można zapisywać? Czy można robić backdoor? Czy można zakończyć grę przed czasem? I na jakich zasadach etc). Rozwiązanie jest proste, wystarczy napisać: "Reguły jak na GArenie, i dać link).

Wyświetlanie meczu przez rzutnik to fajny pomysł, tylko że był on tak ustawiony, że można było podczas meczu podglądać co robią przeciwnicy (na szczęście, przez jakiś błąd, osoba nagrywająca została wyrzucona z rozgrywki). Rozwiązanie: Ekran w innym miejscu lub umieszczenie graczy w innym miejscu.

Ogólnie konkurs bardzo fajny, ale organizacja szczególnie części z dotą.... pozostawiała bardzo wiele do życzenia. A wystarczyło wyznaczyć kogoś kto nie uczestniczył w grze, oraz przygotować tabelkę kto z kim pomiędzy odbywającymi się meczami. Uwaga: Nie piszę, że sędzia był niekompetentny, tylko przez to że sama uczestniczyła w rozgrywce, nie mógł tego robić inaczej.

Edit:
Ah, i jeszcze o mini konkursach o piwko: super pomysł :D
Gratulacje dla zwycięskiej drużyny. I zmieńcie nazwę, bo za rok już będziemy się spodziewać hiszpańskiej inkwizycji. :P
Farnes

Postprzez BlackJack » 16 maja 2010, 12:16

Jakieś ogłoszenie wyników by się przydało na stronie :P Bo jak narazie było ono przy ekipie sprzątającej i ponaglających ludziach do kończenia xD, no i tej garski osób oczywiście, która jeszcze była.
BlackJack

Postprzez Pentacz » 16 maja 2010, 14:37

Właśnie nawet nie wiem w końcu kto wygrał. Chciałem popatrzeć, ale mój team chciał u mnie spać;( wrzucilibyście replay z finału? do 2win było ?

Na następny raz zdecydowanie proponuję ustalić limit gier na które można się zapisać. O ile się orientuję sc i cs bez problemu czekali na tych co oprócz tego grali dote, a h3 nie.

Zasady - jak Farnes wspomniał. Tzn. wiadomo, że jak nie było napisane to wszystko można, ale jakieś zalecenia savów czy brak ograniczeń co do itemów/backdooringu no i "ff" poddaje grę itp mogło by być napisane.
Ogólnie wystarczy popatrzeć jak zorganizował picq CS'a - 3 tygodnie przed regulamin i to bardzo szczegółowy, od wczoraj wyniki z dokładnymi informacjami i demkami. Ze starcrafta też nie ma nic, a o ile słyszałem/widziałem był naprawdę wysoki poziom kilku zawodników i chętnie bym obejrzał.

Ekran - jak Farnes;]
Jeszcze tak jak kolega trzecia sprawa już co też chciałem napisać - minikonkursy za piwko spoko:D
Pentacz

Postprzez picq » 16 maja 2010, 15:29

@pentacz
dzięki :)
starałem się jak mogłem, choć teraz patrząc wstecz parę rzeczy można było zmienić ;d

z tego co ja się orientuje (a w "beście" nie jestem) jest to pierwsza impreza w stylu turniejowo-esportowo, więc nie jest źle :D

na turniej w CS-a przyszło 20 osób (4 teamy) i tyko w mojej drużynie (tak grałem i prowadziłem rozgrywki cs-a) były osoby biorące jeszcze udział w innym turnieju (zeek w dote, tom w SC), fakt musieliśmy czekać aż obydwaj skończą mecze zanim rozegraliśmy swój (łącznie na nich czekało 8 osób :D) i dopiero wtedy mogliśmy zacząć swoje mecze, albo były sytuacje gdzie w środku meczu przychodzi (bez obrazy) koleś od doty, czy sc i mówi że ma rozegrać zaraz jakiś mecz....
generalnie w cs-a było mało teamów więc można było w miarę pogodzić inne turnieje

z sc to był wysoki poziom, ale to nie moja scena więc niech się wypowie ktoś kto to ogarnia ;d.
w CS to też mogę powiedzieć że poziom nie by niski, jedna drużyna nie była w stanie ugrać więcej niż 3 rundy na mapie z dowolnym przeciwnikiem (nawet jak grali we 4)

regulamin musi być, ale zauważcie jedną rzecz. Mianowicie w/g rejestracji udział wzieło 111osób, część się nie stawiła, na forum jest 41 użytkowników, dosłownie mało kto pisze na tym forum, więc zainteresowanie było marne (to moja opinia, żeby nie było), narzekacie na brak jakichś regulaminów, ok ale po fakcie, było się tym zainteresować przed....

co do tych rozgrywek, to nie wiem czy powinienem się wypowiadać, jako osoba co prowadziła rozgrywki w cs-a.
btw. byłem tak zajęty samym cs-em, że nie miałem pojęcia o żadnym mini konkursie :D
picq

Postprzez Pompon » 16 maja 2010, 18:15

Podpisuje się pod prawie wszystkim co napisał Farnes, nazwy teamu nie zmienimy :D .
Problemy techniczne zawsze mogą się zdążyć ale organizacja samego turnieju powinna być lepsza. Ogólnie sam event był bardzo fajny , na pewno da wam wiele doświadczenia i następny raz będzie jeszcze lepszy.

Linki do replayu półfinału , finału z naszym udziałem (Hiszpańska Inkwizycja).
Półfinał był najtrudniejszy, w pewnym momencie wydawało się że już przegranym , ale jednak sie udało . Szkoda że zabrakło czasu na finał do 2 zwycięstw , byłoby sprawiedliwiej.
Szacunek dla wszystkich drużyn , dzięki temu że było nas tak wielu zabawa był przednia .
Pompon

Postprzez Gąseczka » 16 maja 2010, 19:20

Pompon napisał(a):...ale organizacja samego turnieju powinna być lepsza...

dużo to nam nie mówi :)

piszcie dokładniej co wam się nie podobało, każda krytyczna uwaga jest tu jak najbardziej na miejscu
Gąseczka

Postprzez Camel » 16 maja 2010, 19:42

Witam,

odnośnie CS'a to jak dla mnie wszystko było ok, szkoda tylko że nie było internetu, to przeszkadzało w graniu bo niektórzy musieli grać na nonsteamie i przez to serwer też musiał być nonsteam. A jak wiemy nonsteam to same problemy :D . Oczywiście do CS pasowałoby więcej drużyn. Bardzo dobrze że było HLTV można pooglądać demka. Co do całego lanparty bardzo dobra organizacja i atmosfera, blisko do piwa mieliśmy :D. Nie wiem jak innym ale nam było po 2 godzinach duszno bo niestety chyba okna nie możecie otworzyć haha :D. Jak na pierwszy wasz lanparty jest dobrze.

Pozdrawiam organizację lana i wszystkich graczy.
Camel

Postprzez Pentacz » 17 maja 2010, 08:04

Gąseczka - Pompon napisał że podpisuje się pod Farnesem, a do niego ciężko coś dopisać o organizacji;]
Dla mnie temp. była spoko, gdzieś nad ranem ubraliśmy bluzy i dalej ok, może dlatego że na dużej sali byliśmy. Czasami tam było za głośno od muzy.

Co chciałem dopisać, to że gdyby wszystkie info były wcześniej to by bardzo pomogło. Powiedzmy 2miesiące przed promocja+info wstępne/najważniejsze, czyli: jakie gry, BYOC, cała noc 13-14maj start 17-22, wstęp rzędu 5-40zł. Potem tak przez miesiąc żeby podopisywane były wszystkie regulaminy (po prostu byleby były gotowe na rejestrację) i tak 4tyg przed startem rejestracja. Jeśli nie byłaby dla wszystkich, też możliwie jak najwcześniej 'poszerzać'. Na moim przykładzie: wiedziałem o evencie bardzo wcześnie (agent hugo;]), dzięki czemu w pewnym momencie myślało się zjawić coś 8+ znajomych, których o tym poinformowałem, którzy mogli kolejne osoby wciągnąć zależy ile mieli jeszcze czasu. Za to co chwile każdy miał pytania, głównie o to kiedy i ile będzie trzeba sobie czasu zarezerwować i regulaminy. Potem trzeba było każdemu dać znać że to BYOC, a kilka dni przed startem nagle info leciały dla nie-studentów.

Co do repów, przecież mógł bez problemu sędzia zapisywać automatycznie jak już hostował wszystko, jest taka opcja po prostu do odhaczenia w grze, że zapisuje wszystkie repy ładnie w folderze z datą i godziną.

Wrażenia z gry nie wiem czy tu, ale zaryzykuję;)
Dla mnie cała noc przeleciała jak w mgnieniu oka, a satysfakcji i skoku expa/skilla dostałem jak po miesiącu gry. Co mnie bardzo zaskoczyło: pomimo często małego doświadczenia/słabej gry (nawet sporo osób nie miało pasków hp always on...) chyba wszystkie drużyny się dobrze teamowały - nie szło złapać pojedynczych czy nawet wszystkich wystawionych, wchodzili razem - gratki i szacunek.
Mój team (Galop Dziekana;]) nie może sobie wybaczyć, że na jedyny team w grupie na który nie mogliśmy sobie pozwolić, zrobiliśmy rosh pick:D btw gratki chyba wszystkie ulti taurena dobrze trafione, dobre wbity cały team (vacuumy ds'a wrrr).
Myślę, że tak do 5rano można grać, więc najwyżej wcześniej można zacząć następnym razem, bo potem pewne osoby (np. ja:D) zaczęły sporo nie zauważać.
Ponton - nie mogę dojść dlaczego ten półfinał przegraliśmy... pewnie z kilku powodów, ale wydaje mi się, że najbardziej wpłynęło to jak mieliśmy już sporą przewagę (coś jak moje bfury+treadsy, PL diffu itp vs wasze zwykłe bracki buty itd) to za bardzo przycisnęliśmy i wtopiliśmy 2x 5v5. Potem mogła zaważyć mała przydatność PL - nie rozumiem dlaczego, a na końcu może coś w picku...
hiszpańska , DZIK - sparing może jakiś niedługo:>? (pw lub garena Pentacz)
P.S. Yog sprzedaj myche i podkładkę:D kurde, ale mi się wygodnie ten półfinał grało;]
Pentacz

Postprzez BlackJack » 17 maja 2010, 10:25

No w ultasie sk to pl akurat się nie pokopiował :P No i pipe bądź co bądź chyba coś dał - mimo mojego słabego pc i dosłownego freeze w większych akcjach czasami dałem radę użyć :P No i reszta też robiła swoje, więc jakoś się udało :)
ps: moje gg: 3757904 - odezwijcie sie to jakoś sie ustawimy
BlackJack

Następna strona

Powrót do Feedback